gkew.blogg.se

Vägen genom Digitalt berättande och kreativt lärande

The First Wave of Digital Storytelling

Publicerad 2013-09-19 02:29:00 i Allmänt,

Andra kapitlet, The First Wave of Digital Storytelling. Det börjar med att han frågar läsaren och kanske t.om sig själv frågan, hur långt tillbaka går egentligen digitalt berättande? Det är ju, som mitt förra inlägg säger, mycket längre än man tror. Man tar det väldigt mycket för givet enligt mig om vad som egentligen klassas som digitalt berättande och inte bara analogt. Han tar upp att det började redan när vi introducerades för internet, eller var det kanske t.om. Tidigare än så? Det är som han själv säger en väldigt viktig fråga man får ställa sig själv när man går in på det. Han drar paralleller till ett av de första spelen som lanserades, Spacewar, redan 1960. Spacewar är ett digitalt "shoot em' up" spel där två spelare tävlar om att skjuta ner det respektive. Och ja, det är ju självklart att det är en form av digitalt berättande, man spelar sig helt enkelt igenom en berättelse, där man introduceras för historian, man bygger upp en slags spänning och kamp för att bli hjälten i historian? Elektronisk litteratur tas också upp i detta kapitel, eller "hypertext fiction".
 
 

"Data are cold, while stories are warm. "

Publicerad 2013-09-19 01:27:00 i Allmänt,

A new digital storytelling:Storytelling for the Twenty-First Century
 
Jag hade lite problem med att fastna i boken först, då jag tyckte lyriken var ganska så luddig och meningarna var, enligt mig, ibland väldigt osammanhängande och jag kastades out of context hela tiden. Men här är helt enkelt så jag sammanfattar min bild av det första kapitlet.
 
I första kapitlet av boken "A new digital storytelling" så tar man upp vad digitalt berättande egentligen är. Man konstaterar att det är ett nytt sätt att berätta analoga historier på med hjälp av media, såsom foton, det kan vara sociala medier, ljud, film, ja, vilket digitalt skapande du än väljer.
Det tas upp att digitalt berättande kan vara främmande för många människor som granskar de två orden separat, och anser att "storytelling" är någonting varmt, med inlevelse och någonslags "mysfaktor", intensivt analogt, medan det "digitala" är kallt, och enbart data, opersonligt.
Han berättar om hur han ställde frågan "What is'nt a story?" och människor vart förvånade av frågan. Men när han sedan ställde frågan "What's a story?" till sina elever som vart upprymda och mer än gärna ville dela med sig av historier de varit med om eller som någon en gång hade berättat för dem. De relaterade även omedvetet till Gustav Freytags, "The Freytag triangle", som är uppbyggd i olika steg av
  • Exposition/introduction
  • Rising action
  • Climax
  • Falling action
  • Dénouement

Ljudberättelse med Audacity

Publicerad 2013-09-04 17:07:00 i Allmänt,

 
Mjukvaran jag valde att arbeta med för uppgiften "ljudberättelse" blev "Audacity". Ett väldigt simpelt och användarvänligt program.
Jag är inte riktigt säker varför citatet "The last man on Earth sat alone in a room. There was a knock on the door..." fick mig att tänka på en scen ur filmen "The Royal Tenenbaums" skapad av Wes Anderson.
 
Jag valde därför att blanda in ett citat från den filmen och försöka återskapa den scenen runtom citatet från "Knock".
 
Av någon anledning så fick jag inte ner det ljudklippet jag vill (youtubeklipp från filmen) så jag fick improvisera genom att (lite halvtaskigt) kopiera ljudet med ett klick på telefonen för att sedan försöka ta bort det skräliga bakgrundsljudet och försöka minska den uppenbart dåliga ljudkvaliteten. Sen så använde jag mig av hemsidan www.soundjay.com för att söka efter ljudeffekter som föll i min smak för att kunna sätta ihop ljudberättelsen som jag ville ha den, Då jag inte direkt kunde använda hela scenen från filmen, då vore ju detta inte mycket till uppgift?
Men som sagt, jag spelade in två olika ljudfiler från videoklippet, konverterade dem till .mp3 och laddade ner tre olika sorters ljudeffekter från soundjay.
 
Jag valde två olika sorters dörrljud, öppning respektive stängning samt ett ljud där man hör loopande fotsteg.
De ljuden jag spelade in från klippet var en kort diskussion med en deprimerad man, samt ett där en annan person viskar "I'm going to kill myself tomorrow".
Jag klippte ljuden och lade till en fadefunktion på t.ex. Fotstegen, ändrade de olika ljudnivåerna (dB) på klippen för att få allting att smälta ihop, samt gjorde "noise removal" på en del.
 
Då jag kände att uppgiften mestadels var för att få vetskap om olika ljudprogram och hur de används så var jag inte helt överengagerad att få allting perfekt. Samt att jag vart missnöjd med hur knasigt det sista stycket vart ljudmässigt. Men det var en rolig sak att testa, och jag är ändå nöjd med hur kontrasterna vart, och resultatet vart min egen tolkning av citatet "The last man on Earth sat alone in a room. There was a knock on the door..." influerat av The royal Tenenbaums!
 
 

Skapa blogg..

Publicerad 2013-09-04 16:35:29 i Allmänt,

Så här är den!
Vårt första mission under kursen är att skapa en blogg för att sedan redovisa vårt arbete och tankegångar under de uppgifter vi genomför.
Första uppgiften är att på ett kreativt sätt skapa en mindre ljudberättelse utifrån "Fredrick Browns Knock".
Ett utdrag ur The new digital storytelling, "The last man on Earth sat alone in a room. There was a knock on the door..."

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela